fbpx


Supplementen voor Gewichtsverlies

Bezint eer ge begint


De bedoeling van dit artikel is je bewust te maken welke marketingtrucs producenten van voedingssupplementen om te vermageren, gebruiken.


Producenten van afslankpillen spelen met de gezondheid van mensen die in hun marketingtrucs trappen. En dat zijn er veel....


Ik word de laatste tijd overspoeld met aanvragen van verkopers die me wondermiddelen willen komen voorstellen. Multi-level ambassadeurs die me "mega winsten" beloven. Distributeurs van shakes die me gek verklaren omdat ik "veel geld" laat liggen.


Onlangs liet ik er één komen. Uit nieuwsgierigheid. Om zicht te krijgen welke marketingtrucs ze gebruiken om hun producten aan de man (of vrouw ;-)) te brengen. Ik gun je een blik achter de schermen.Wat neem je best met een (serieus) korreltje zout 


Wat beloven verkopers van dubieuze pillen of supplementen?

 • Buikvet verdwijnt als sneeuw voor de zon
 • Honger vermindert met 50%
 • Natuurlijk product uit xyz-wortel of pit
 • Vermindert de calorie-inname drastisch
 • gemiddeld 5 kilo afvallen in één week

Producenten en verkopers van dubieuze afvalproducten brengen mensen op een dwaalspoor. In het beste geval zijn bijvoorbeeld, pillen placebo's. In het ergste geval? Pure oplichting. Ongezond en gevaarlijk. 


Internationale alarmbel


Internationaal is men zich ervan bewust dat deze wondermiddelen meer en meer slechts één muisklik verwijderd zijn van mensen die de wanhoop nabij zijn. Gemakkelijke slachtoffers dus.


Daarom wordt -ook in België- door gespecialiseerde onafhankelijke labo's jacht gemaakt op bedrieglijke producten.


Tot hoever reikt die oplichting? Hieronder een paar voorbeelden:


1. Verboden middelen:
Phentermine, met verschillende merknamen, waaronder Ionamin en Sentis, is een medicijn dat samen met een dieet wordt gebruikt om overgewicht te "behandelen". Het bevat amfetaminil. Wat een verboden middel is.2. Enkel vulstoffen:

Heel wat Keto Drops en Forskolinpillen bevatten énkel vulstoffen*. Geen enkel actieve stof. Vulstoffen geven een medicijn zijn vorm, structuur, kleur, houdbaarheid,...M.a.w. ze hebben geen enkele geneeskundige werking.  3. Labo raadsels:

In een Belgisch labo (TAML-04/2022) werden in Keto Krtones pillen substanties van een zalf gevonden die voorgeschreven wordt tegen acne en psoriasis. Waarom? Dat is een raadsel.4. Afrikaanse Mango:

Afrikaanse Mango (te koop via bol.com) extracten zouden een zeer doeltreffend natuurlijk afvalproduct zijn. Uit een onderzoek (LIPDIS 2019) blijkt immers dat zwaarlijvige mensen in 10 weken tot 13 kg "konden" afvallen.

Alleen: na overheidsonderzoek (US Food Chemistery 2020) bleek er geen schilfer mangosubstract in te zitten. Niet één molecule. Nul. 


Nochtans: de auteurs van het onderzoek hebben verschillende rapporten met Afrikaanse Mango op hun naam staan. Waar hun naam nog op staat? Inderdaad. Op de loonlijst van een producent van Afrikaanse Mango extracten.


De marketingbewijzen van de producenten1. Voor- en na foto's

Dubieuze producenten van vermageringspillen en vetverbranders gebruiken bijna altijd voor- en na foto's. Alleen blijken die foto's zeer vaak getrukeerd door beroepsfotografen. Gephotoshopt. Of zelfs "geleend" van sociale media profielen van niets vermoedende (zwangere) vrouwen. 


Bovenstaande foto is genomen in één dezelfde fotoreportage. Door een professionele fotograaf. De juiste houding. Belichting. Schaduw.2. Aanverwante producten

Is het je al opgevallen dat producenten van vermageringspillen een reeks "bijproducten" verkopen. Van shakes. Tussendoortjes. Supplementen. Crèmes. Kledij. Thee. Vruchtendrankjes. Drinkbekers. Receptenboekjes. 


Uiteindelijk met als énige doel: jouw bankrekening lichter maken.
3. Zogenaamde experts

Leg jij jouw gezondheid in handen van een gebrainwashte verkoper die vaak zijn/haar voedingskennis heeft gehaald uit de verkoopbrochures van een fabrikant? Of uit 3 dagen powerpoint "opleiding"?


Heel vaak zijn de verkopers lid van een multi-level-marketing systeem. Waarbij het énige hoofddoel is: zoveel mogelijk omzet halen. Wat als je toch in de verleiding komt?


Bij Topvoedingsadvies werken we bewust niet met afslankproducten of -supplementen
Ik ben er geen fan van omdat ze

 • focussen op te snél gewichtsverlies
 • niet geschikt zijn om lang vol te houden
 • geen begeleiding naar gewoonte- en gedragsverandering voorzien
 • in strijd zijn met een evenwichtig, gezond voedingspatroon
 • vooral focussen op beperking van calorie inname
 • niet ondersteund worden met professioneel advies
 • teveel afhankelijk zijn van wilskracht en karakter
 • geen aandacht hebben voor de persoonlijke leefwereld van cliënten
 • weinig betrouwbaar zijn (zie hierboven)

 Wil je ze toch proberen? Ga dan aub altijd eerst langs bij je huisarts of apotheker. 


Je hebt een vraag over afslankproducten?


0 of 350